Beta-Blockers για άγχος: Τι να γνωρίζετε

Post Date : March 31, 2023

Beta-Blockers για άγχος: Τι να γνωρίζετε

Οι βήτα-αναστολείς είναι μια ομάδα φαρμάκων που μπορούν να θεραπεύσουν υψηλή αρτηριακή πίεση, μη φυσιολογικούς καρδιακούς ρυθμούς, πόνο στο στήθος και κάποια άλλα προβλήματα υγείας της καρδιάς. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη θεραπεία του άγχους.

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δεν έχει εγκρίνει βήτα αναστολείς για τη θεραπεία του άγχους. Ωστόσο, αυτά τα φάρμακα αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα ανταποκρίνεται στην επινεφρίνη, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση ορισμένων από τα συμπτώματα του άγχους.

Ορισμένοι γιατροί συνταγογραφούν βήτα-αναστολείς σε βάση για να βοηθήσουν τους ανθρώπους για τους οποίους άλλα φάρμακα άγχους δεν είναι ασφαλή ή αναποτελεσματικά. Η αυτοθεραπεία με βήτα-αναστολείς είναι επίσης όλο και πιο δημοφιλής, αλλά δεν είναι ασφαλής.

Η μετατραυματική διαταραχή άγχους (PTSD), οι φοβίες και η διαταραχή πανικού είναι σοβαρές ιατρικές καταστάσεις που απαιτούν ικανή ιατρική θεραπεία. Ενώ οι βήτα-αναστολείς μπορεί να είναι κατάλληλοι για ορισμένες περιπτώσεις άγχους, η αυτοθεραπεία είναι μια επικίνδυνη στρατηγική που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες.

Διαβάστε για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι beta-αναστολείς βοηθούν στη θεραπεία του άγχους, της αποτελεσματικότητάς τους και του αν έχουν κινδύνους.

πώς λειτουργούν

Ορισμένοι γιατροί αναφέρονται σε βήτα αναστολείς ως ανταγωνιστές βήτα-αδρενοϋποδοχέα επειδή αυτά τα φάρμακα εμποδίζουν τις επιδράσεις της επινεφρίνης ή της αδρεναλίνης σε βήτα υποδοχείς.

Η επινεφρίνη είναι μια ορμόνη και νευροδιαβιβαστής που παίζει ζωτικό ρόλο στην ανταπόκριση του αγώνα ή της πτήσης του σώματος, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε άγχος. Η μείωση των επιδράσεων της επινεφρίνης στο σώμα μπορεί επίσης να μειώσει την ένταση του άγχους.

Οι βήτα-αναστολείς θεραπεύουν τις καρδιακές παθήσεις με τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη ρύθμιση και να επιβραδύνουν τον καρδιακό ρυθμό.

Πολλοί άνθρωποι που βιώνουν άγχος αναφέρουν μια καρδιά αγώνων ή υψηλότερη αρτηριακή πίεση. Αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο το σώμα ανταποκρίνεται στο άγχος, οι βήτα-αναστολείς μπορεί να μειώσουν την ένταση των συμπτωμάτων και να μειώσουν τα φυσικά αποτελέσματα.

Οι αναδυόμενες έρευνες υποδηλώνουν ότι ορισμένοι βήτα-αναστολείς μπορούν επίσης να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα θυμάται και ανταποκρίνεται σε φοβισμένες αναμνήσεις. Αυτό το εύρημα υποδηλώνει ότι το φάρμακο θα μπορούσε να θεραπεύσει το PTSD και τις φοβίες, αλλά είναι απαραίτητη περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί αυτή η χρήση.

Οφέλη

Οι beta-αναστολείς λειτουργούν διαφορετικά από τα παραδοσιακά φάρμακα κατά του άγχους, καθιστώντας τους μια βιώσιμη εναλλακτική λύση για τους ανθρώπους που χρειάζονται ταχεία ανακούφιση.

Αυτά τα φάρμακα μπορεί να είναι ευεργετικά επειδή:

 • είναι γρήγορη δράση, καθιστώντας τους μια ιδανική επιλογή για άτομα που χρειάζονται ταχεία ανακούφιση
 • Οξεία βραχυπρόθεσμη ανησυχία
 • μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού, η ανακούφιση των φυσικών συμπτωμάτων
 • μπορεί να είναι μια εναλλακτική λύση για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν απαράδεκτες παρενέργειες όταν λαμβάνουν άλλα φάρμακα κατά του άγχους
 • Μπορεί να είναι μια αποτελεσματική επιλογή για άτομα με διαταραχές άγχους που έχουν επίσης υψηλή αρτηριακή πίεση ή άλλα προβλήματα υγείας της καρδιάς

Μια σειρά άλλων φαρμάκων μπορεί να θεραπεύσει το άγχος. Οι γιατροί συχνά συνταγογραφούν μια ομάδα φαρμάκων που ονομάζονται βενζοδιαζεπίνες, οι οποίες περιλαμβάνουν αλπραζολάμη (Xanax).

με βενζοδιαζεπίνες, ωστόσο, υπάρχει υψηλός κίνδυνος εξάρτησης. Χρησιμοποιείται παράλληλα με τα αλκοόλ και τα φάρμακα οπιοειδών, μπορούν να παράγουν απειλητικές για τη ζωή ανεπιθύμητες ενέργειες. Μπορεί επίσης να προκαλέσουν υπνηλία.

Ορισμένα αντικαταθλιπτικά, συμπεριλαμβανομένης μιας ομάδας αντικαταθλιπτικών που ονομάζονται επιλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs), μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη διευκόλυνση του χρόνιου άγχους της γενικευμένης διαταραχής άγχους και του PTSD.

Ωστόσο, αυτά τα φάρμακα μπορούν να διαρκέσουν αρκετές εβδομάδες για να εργαστούν. Μπορεί επίσης να μην λειτουργούν επίσης για το οξύ βραχυπρόθεσμο άγχος, το οποίο οι φοβίες και η δημόσια ομιλία μπορούν να ενεργοποιήσουν σε μερικούς ανθρώπους.

Αποτελεσματικότητα

Η έρευνα γενικά διαπιστώνει ότι αν και η FDA δεν έχει εγκρίνει βήτα-αναστολείς για τη θεραπεία του άγχους, αυτά τα φάρμακα είναι αποτελεσματικά στη μείωση πολλών από τις φυσικές του επιδράσεις.

Οι συντάκτες μιας ανάλυσης του 2015 υπογράμμισαν ότι οι βήτα-αναστολείς είναι λιγότερο αποτελεσματικοί στη θεραπεία ψυχολογικών συμπτωμάτων άγχους και κυρίως λειτουργούν με τη θεραπεία των φυσικών συμπτωμάτων, όπως ο ταχεία καρδιακός ρυθμός και τρόμος.

Μια μετα-ανάλυση του 2016 συνέκρινε έναν βήτα-αναστολέα που ονομάζεται προπρανολόλη με βενζοδιαζεπίνες, μια δημοφιλής θεραπεία πρώτης γραμμής για άγχος.

Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι και οι δύο τύποι φαρμάκων θα μπορούσαν να θεραπεύσουν τη διαταραχή πανικού και την αγοραφοβία, αλλά η προπρανολόλη δεν είχε καλύτερη από τις βενζοδιαζεπίνες. Αυτό το εύρημα υποδηλώνει ότι δεν υπάρχει λόγος να δοκιμάσετε βήτα-αναστολείς πριν από τις βενζοδιαζεπίνες στους περισσότερους ανθρώπους.

Η ίδια ανάλυση διαπίστωσε ότι η προπρανολόλη δεν βελτίωσε τα συμπτώματα PTSD. Σε αντίθεση με κάποια προηγούμενη έρευνα, η ανάλυση δεν διαπίστωσε ότι το φάρμακο άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος διαχειρίζεται τις τραυματικές αναμνήσεις.

Οι συντάκτες μιας μελέτης του 2015 κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μια ενιαία δόση προπρανολόλης μετά από έκθεση σε ταραντούλα θα μπορούσε να ανακουφίσει τα συμπτώματα της φοβίας αράχνης για τουλάχιστον ένα χρόνο μετά από αυτή τη θεραπεία.

Οι συγγραφείς υποδηλώνουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η προπρανολόλη αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος διαχειρίζεται τις φοβισμένες αναμνήσεις. Ενώ τα αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα, το δείγμα μελέτης ήταν μικρό.

Τύποι

Πολλοί τύποι beta-blocker είναι διαθέσιμοι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όλοι οι βήτα-αναστολείς λειτουργούν αλλάζοντας την ανταπόκριση των βήτα υποδοχέων στην επινεφρίνη, αλλά υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι:

 • μη επιλεκτικά βήτα αναστολείς. Αυτά τα φάρμακα εμποδίζουν την επινεφρίνη από τη δέσμευση σε βήτα υποδοχείς σε όλο το σώμα (βήτα-1 και βήτα-2 adrenoceptors).
 • Επιλεκτικοί βήτα-αναστολείς. Αυτά τα φάρμακα εμποδίζουν κατά κύριο λόγο την επινεφρίνη από τη δέσμευση σε βήτα υποδοχείς στην καρδιά. Επιλεκτικά στοχεύουν τους υποδοχείς βήτα-1. Σε υψηλότερες δόσεις, μπορεί να γίνουν λιγότερο επιλεκτικοί και επίσης να στοχεύουν υποδοχείς βήτα-2.

παρενέργειες

Οι πιθανές παρενέργειες των βήτα-αναστολέων περιλαμβάνουν:

 • εξανθήματα και άλλες δερματικές αντιδράσεις
 • Βραδυκαρδία (αργός καρδιακός ρυθμός) αφού ένα άτομο σταματά να παίρνει το φάρμακο
 • αυξημένος κίνδυνος επιπλοκών αναισθησίας
 • χαμηλή αρτηριακή πίεση
 • Γαστρεντερικά προβλήματα, όπως η διάρροια και Η ναυτία

Όπως και με οποιοδήποτε φάρμακο, είναι δυνατόν να υπάρχει επικίνδυνη αλλεργική αντίδραση σε βήτα αναστολείς. Ένα άτομο πρέπει να πάει στο δωμάτιο έκτακτης ανάγκης εάν αντιμετωπίσει δυσκολία στην αναπνοή, απώλεια συνείδησης ή άλλα ξαφνικά σοβαρά συμπτώματα.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν βιώνει ο καθένας όλες ή οποιαδήποτε από τις πιθανές παρενέργειες.

Κίνδυνοι

Η λήψη ενός βήτα-αναστολέα χωρίς συνταγή αυξάνει τον κίνδυνο ενός ατόμου να πάρει λάθος δοσολογία ή να χρησιμοποιήσει το φάρμακο για μια κατάσταση που δεν μπορεί να θεραπεύσει.

Ορισμένοι άλλοι κίνδυνοι αυτοθεραπείας περιλαμβάνουν:

 • Κάνοντας άλλες ιατρικές καταστάσεις χειρότερες
 • αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα
 • Όχι όχι Η αποκατάσταση της θεραπείας

beta-αναστολείς δεν είναι ασφαλής για άτομα με καρδιογενές σοκ, βρογχικό άσθμα, ορισμένους τύπους παρεμπόδισης της καρδιάς και βραδυκαρδία του κόλπου. Μπορούν επίσης να μειώσουν τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας σε άτομα με διαβήτη, καθιστώντας δύσκολη την προσδιορισμό της σωστής δοσολογίας ινσουλίνης.

beta-αναστολείς μπορεί επίσης να προκαλέσει επικίνδυνα χαμηλή αρτηριακή πίεση σε άτομα που έχουν ήδη υπόταση.

Τι να ζητήσετε από έναν γιατρό

Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται αμηχανία για το άγχος τους και είναι απρόθυμοι να ζητήσουν βοήθεια. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το άγχος είναι μια ιατρική κατάσταση, όχι μια προσωπική αποτυχία.

Ένας γνωστός γιατρός θα ρωτήσει για τα συμπτώματα ενός ατόμου, θα διαγνώσει το άγχος και θα προσφέρει μια σειρά επιλογών θεραπείας.

Οι άνθρωποι που δεν παίρνουν ανακούφιση από βενζοδιαζεπίνες ή άλλα φάρμακα πρέπει να ζητούν εναλλακτικές λύσεις. Μπορεί να χρειαστεί να αλλάξουν τη δοσολογία, να αλλάξουν φάρμακα ή να δοκιμάσουν ένα beta-αναστολέα.

Ορισμένες ερωτήσεις που πρέπει να ζητήσετε από τον γιατρό να περιλαμβάνει:

 • Ποιες παρενέργειες μπορώ να περιμένω με κάθε φάρμακο;
 • Υπάρχουν κάποιες ιατρικές καταστάσεις που κάνουν τα βήτα-αναστολείς ή άλλα φάρμακα άγχους μη ασφαλή;
 • Χρειάζεται να κάνω αλλαγές στον τρόπο ζωής ή να αποφύγω άλλα φάρμακα;
 • Τι πρέπει να κάνω αν βιώσω παρενέργειες;

Ένα άτομο θα πρέπει να πει σε έναν γιατρό για οποιαδήποτε φάρμακα που λαμβάνουν, συμπεριλαμβανομένων συμπληρωμάτων, αλκοόλ και παράνομων ή ψυχαγωγικών φαρμάκων.

Είναι επίσης σημαντικό να συζητήσουμε όλα τα ιατρικά ζητήματα, επειδή ορισμένες προϋποθέσεις-όπως η πολύ χαμηλή αρτηριακή πίεση-μπορεί να κάνουν μη ασφαλείς βήτα.

Περίληψη

Οι beta-αναστολείς μπορούν να προσφέρουν ελπίδα σε ανθρώπους που έχουν βρει άλλα φάρμακα αναποτελεσματικά στην ανακούφιση του άγχους τους.

Αυτά τα φάρμακα μπορούν επίσης να βελτιώσουν την απόδοση σε άτομα που αισθάνονται συγκλονισμένα από βραχυπρόθεσμο άγχος, όπως όταν μιλάνε δημόσια. Για τα άτομα με φοβίες, οι βήτα-αναστολείς μπορεί να καταστήσουν δυνατή την πραγματοποίηση πραγμάτων που κάποτε ήταν τρομακτικά.

Η υπόσχεση της ζωής με λιγότερο άγχος είναι επιτακτική. Ωστόσο, κανένα φάρμακο δεν είναι απαλλαγμένο από κινδύνους. Ποτέ δεν είναι ασφαλές να χρησιμοποιείτε συνταγογραφούμενο φάρμακο χωρίς να συμβουλευτείτε πρώτα έναν γιατρό.

Οι άνθρωποι που βιώνουν άγχος χρειάζονται ιατρική διάγνωση που αποκλείει άλλες αιτίες, όπως άλλες συνθήκες ψυχικής υγείας ή καρδιακό ελάττωμα. Θα πρέπει να μιλήσουν με έναν γιατρό σχετικά με τις επιλογές θεραπείας και να ρωτήσουν ειδικά για τα βήτα-αναστολείς εάν αυτά παρουσιάζουν ενδιαφέρον.

 • Ψυχική υγεία
 • Άγχος/άγχος
 • Καρδιαγγειακή/καρδιολογία
 • Φαρμακείο/φαρμακοποιός

Τα ιατρικά νέα σήμερα έχουν αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές για την προμήθεια και αντλεί μόνο από μελέτες που αξιολογούνται από ομοτίμους, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και ιατρικά περιοδικά και ενώσεις. Αποφεύγουμε τη χρήση τριτογενών αναφορών. Συνδέουμε τις πρωταρχικές πηγές – συμπεριλαμβανομένων των μελετών, των επιστημονικών αναφορών και των στατιστικών στοιχείων – σε κάθε άρθρο και επίσης τις απαριθμούν στο τμήμα πόρων στο κάτω μέρος των άρθρων μας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο διασφαλίζουμε ότι το περιεχόμενό μας είναι ακριβές και τρέχον διαβάζοντας την πολιτική συντακτικής μας.