Beta-blokkolók a szorongáshoz: Mit kell tudni

Post Date : March 31, 2023

Beta-blokkolók a szorongáshoz: Mit kell tudni

A béta-blokkolók olyan gyógyszercsoport, amely képes kezelni a magas vérnyomást, a rendellenes szívritmusokat, a mellkasi fájdalmat és néhány más szív-egészségügyi problémát. Segíthetnek a szorongás kezelésében is.

Az Élelmiszer- és Gyógyszerügynökség (FDA) nem hagyta jóvá a béta-blokkolókat a szorongás kezelésére. Ezek a gyógyszerek azonban megváltoztatják, hogy a test hogyan reagál az epinefrinre, ami segíthet enyhíteni a szorongás egyes tüneteit.

Egyes orvosok béta-blokkolókat írnak fel nem címkézett alapon, hogy segítsék az embereket, akiknek más szorongásos gyógyszerek nem biztonságosak vagy hatástalanok. Az öngyógyítás a béta-blokkolókkal egyre népszerűbb, de nem biztonságos.

A poszt-traumás stressz rendellenesség (PTSD), a fóbiák és a pánikbetegség súlyos egészségügyi állapotok, amelyek kompetens orvosi kezelést igényelnek. Noha a béta-blokkolók bizonyos szorongás esetén megfelelőek lehetnek, az öngyógyítás veszélyes stratégia, amely súlyos mellékhatásokat okozhat.

Olvassa tovább, hogy többet megtudjon arról, hogy a béta-blokkolók hogyan segítik a szorongás, hatékonyságuk kezelését és annak kockázatát.

Hogyan működnek

Egyes orvosok béta-blokkolókra utalnak béta-adrenoceptor antagonistáknak, mivel ezek a gyógyszerek blokkolják az epinefrin vagy az adrenalin hatását a béta receptorokra.

Az epinefrin egy hormon és neurotranszmitter, amely létfontosságú szerepet játszik a test harcában vagy repülésválaszában, amely szorongáshoz vezethet. Az epinefrin testre gyakorolt hatásainak csökkentése szintén csökkentheti a szorongás intenzitását.

A béta-blokkolók a szívbetegségeket az erek tágulásával és a vérnyomás csökkentésével kezelik. Segíthetnek a pulzusszám szabályozásában és lelassításában is.

Sokan, akik szorongást tapasztalnak, versenyző szívet vagy magasabb vérnyomást jelentenek. Azáltal, hogy megváltoztatja a test reagálási módját a szorongásra, a béta-blokkolók csökkenthetik a tünetek intenzitását és csökkenthetik a fizikai hatásokat.

A kialakulóban lévő kutatások azt sugallják, hogy egyes béta-blokkolók megváltoztathatják a test emlékeztetését és a félelmetes emlékekre való reagálást is. Ez a megállapítás azt sugallja, hogy a gyógyszer képes kezelni a PTSD -t és a fóbiákat, de további kutatásokra van szükség a felhasználás megerősítéséhez.

előnyök

A béta-blokkolók másképp működnek, mint a hagyományos szorongásgátló gyógyszerek, így életképes alternatívává válnak azok számára, akiknek gyors megkönnyebbülésre van szükségük.

Ezek a gyógyszerek hasznosak lehetnek, mert:

 • Gyorsan cselekszenek, ideális választássá teszik őket azok számára, akiknek gyors megkönnyebbülésre van szükségük
 • Az akut rövid távú szorongás
 • csökkentheti a vérnyomást és a pulzusszámot, a fizikai tünetek enyhítését
 • alternatíva lehet azok számára, akik elfogadhatatlan mellékhatásokkal járnak, ha más szorongásgátló gyógyszereket szednek
 • Hatékony lehetőség lehet azoknak a szorongásos rendellenességeknek, akik szintén magas vérnyomású vagy más szív -egészségügyi problémákkal rendelkeznek.

Egyéb gyógyszerek kezelhetik a szorongást. Az orvosok gyakran felírnak egy benzodiazepinek nevű gyógyszercsoportot, amely tartalmazza az alprazolámot (Xanax).

A benzodiazepinekkel azonban nagy a függőség kockázata. Az alkohol- és opioid-gyógyszerek mellett használva életveszélyes káros hatásokat okozhatnak. Ezek is álmosságot okozhatnak.

Egyes antidepresszánsok, köztük az antidepresszánsok csoportja, amelyet szelektív szerotonin újrafelvétel -gátlóknak (SSRI -k) neveznek, szintén elősegíthetik az általános szorongásos rendellenesség és a PTSD krónikus szorongását.

Ezek a gyógyszerek azonban több hétig is eltarthatnak. Lehet, hogy nem működnek olyan jól működnek az akut rövid távú szorongás miatt, amelyet a fóbiák és a nyilvános beszédek kiválthatnak néhány embernél.

hatékonyság

A kutatás általában azt találja, hogy bár az FDA nem hagyta jóvá a béta-blokkolókat a szorongás kezelésére, ezek a gyógyszerek hatékonyan csökkentik annak fizikai hatásait.

A 2015. évi elemzés szerzői hangsúlyozták, hogy a béta-blokkolók kevésbé hatékonyak a szorongás pszichológiai tüneteinek kezelésében, és elsősorban a fizikai tünetek, például a gyors pulzus és a remegés kezelésével működnek.

A 2016-os metaanalízis összehasonlította a propranolol nevű béta-blokkolót a benzodiazepinekkel, amely a szorongás népszerű első vonalbeli kezelése.

A szerzők úgy találták, hogy mindkét típusú gyógyszer képes pánikbetegség és agorafóbia kezelésére, de a propranolol nem teljesített jobban, mint a benzodiazepinek. Ez a megállapítás azt sugallja, hogy a legtöbb emberben nincs ok a béta-blokkolók kipróbálására a benzodiazepinek előtt.

Ugyanez az elemzés azt találta, hogy a propranolol nem javította a PTSD tüneteit. Néhány korábbi kutatással ellentétben az elemzés nem találta, hogy a gyógyszer megváltoztatta az agy kezelését a traumatikus emlékek kezelésére.

A 2015 -ös tanulmány szerzői arra a következtetésre jutottak, hogy a tarantula kitettségét követő egyetlen dózisú propranolol enyhítheti a pókfóbia tüneteit legalább egy évig a kezelés után.

A szerzők azt sugallják, hogy ez azért lehet, mert a propranolol megváltoztatja az agy félelmetes emlékeit. Míg az eredmények ígéretesek, a vizsgálati minta kicsi volt.

Típusok

Sokféle béta-blokkoló érhető el az Egyesült Államokban. Az összes béta-blokkoló úgy működik, hogy megváltoztatja a béta-receptorok epinefrinre adott válaszát, de két különálló típus létezik:

 • Nem szelektív béta-blokkolók. Ezek a gyógyszerek megakadályozzák az epinefrint a béta-receptorokhoz való kötődéstől az egész testben (béta-1 és béta-2 adrenoceptor).
 • Szelektív béta-blokkolók. Ezek a gyógyszerek elsősorban megakadályozzák az epinefrin kötődését a szívben lévő béta -receptorokhoz. Szelektíven célozzák meg a béta-1 receptorokat. Magasabb dózisok esetén kevésbé szelektívek lehetnek, és a béta-2 receptorokat is célozzák meg.

mellékhatások

A béta-blokkolók lehetséges mellékhatásai a következők:

 • kiütések és más bőrreakciók
 • Bradycardia (lassú pulzusszám) Miután egy személy abbahagyja a gyógyszer szedését
 • Az érzéstelenítés szövődményeinek fokozott kockázata
 • alacsony vérnyomás
 • Gyomor -bélrendszeri problémák, mint például a hasmenés és émelygés

Mint minden gyógyszernél, lehetséges, hogy veszélyes allergiás reakció van a béta-blokkolókra. Az embernek el kell mennie a mentőszobába, ha nehézségeket szenved a légzés, a tudatosság elvesztése vagy más hirtelen súlyos tünetek.

Fontos megjegyezni, hogy nem mindenki megtapasztalja a lehetséges mellékhatásokat.

Kockázatok

A béta-blokkolót vény nélkül vételük növeli az ember kockázatát, hogy rossz adagot vegyen vagy használja a gyógyszert olyan állapotra, amelyet nem tud kezelni.

Az öngyógyszeres kezelés néhány egyéb kockázata a következők:

 • Az egyéb orvosi állapotok még rosszabbá tétele
 • Más gyógyszerekkel való interakciók
 • Nem A kezeléstől való mentesség elérése

A béta-blokkolók nem biztonságosak a kardiogén sokkban, hörgők asztmájában, bizonyos típusú szívgátlásban és sinus bradycardia-ban. Csökkenthetik a cukorbetegségben szenvedő emberek hipoglikémia tüneteit is, megnehezítve a megfelelő inzulin adagolás meghatározását.

A béta-blokkolók veszélyesen alacsony vérnyomást okozhatnak azokban az emberekben, akik már hipotenzióval rendelkeznek.

Mit kérjen orvoshoz

Néhány ember zavarban van a szorongásuk miatt, és vonakodnak segítséget kérni. Fontos megjegyezni, hogy a szorongás egészségi állapot, nem pedig személyes kudarc.

Egy tájékozott orvos megkérdezi az ember tüneteit, diagnosztizálja a szorongást, és számos kezelési lehetőséget kínál.

Azoknak az embereknek, akik nem kapnak mentességet a benzodiazepinek vagy más gyógyszerek miatt, alternatívákat kell kérniük. Lehet, hogy meg kell változtatni az adagot, váltani a gyógyszereket, vagy kipróbálni a béta-blokkolót.

Az orvos megkérdezésének néhány kérdése a következőket foglalja magában:

 • Milyen mellékhatásokra számíthatok minden gyógyszerrel?
 • Van-e olyan egészségügyi állapot, amely nem biztonságossá teszi a béta-blokkolókat vagy más szorongásos gyógyszereket?
 • Szükségem van -e bármilyen életmód megváltoztatására, vagy elkerülnem más drogokat?
 • Mit tegyek, ha mellékhatásokat tapasztalok?

Az embernek el kell mondania az orvosnak az általuk alkalmazott gyógyszerekről, beleértve a kiegészítőket, az alkoholt és a tiltott vagy rekreációs gyógyszereket.

Fontos az összes orvosi kérdés megvitatása is, mivel bizonyos állapotok-például a nagyon alacsony vérnyomás-a béta-blokkolókat nem biztonságosak lehetnek.

Összegzés

A béta-blokkolók reményt kínálhatnak azoknak az embereknek, akik más gyógyszereket nem hatékonynak találtak szorongásuk enyhítésében.

Ezek a gyógyszerek javíthatják a teljesítményt azokban az emberekben is, akiknek a rövid távú szorongás elárasztják, például a nyilvános beszéd során. A fóbiákkal rendelkező emberek számára a béta-blokkolók lehetővé teszik a félelmetes dolgok elvégzését.

A kevesebb szorongással járó élet ígérete kényszerítő. Egyetlen gyógyszer azonban nem mentes a kockázatoktól. Soha nem biztonságos a vényköteles gyógyszert használni anélkül, hogy orvoshoz fordulna.

A szorongást szenvedő embereknek orvosi diagnózisra van szükségük, amely kizárja más okokat, például más mentális egészségi állapotokat vagy szívhibát. Beszélniük kell egy orvossal a kezelési lehetőségekről, és fel kell kérdezniük a béta-blokkolókról, hogy ezek érdeklődnek-e.

 • Mentális egészség
 • szorongás/stressz
 • kardiovaszkuláris/kardiológia
 • Gyógyszertár/gyógyszerész

Az orvosi hírek manapság szigorú beszerzési irányelveket tartalmaznak, és csak a szakértői áttekintett tanulmányokból, az akadémiai kutatóintézetekből, valamint az orvosi folyóiratokból és egyesületekből származnak. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

szerkesztői politika elolvasásával.